Meet instructies

Breedte

De breedte maat is gelijk aan de breedte van de gordijnroede of -rails. Gebruik bij het meten altijd een metalen rolmaat. Zo bent u nauwkeurig en heeft u genoeg lengte om alles in één keer te meten. Zorg er overigens altijd voor dat de roede of rails breder is dan het raam zodat u er vanaf de zijkant niet langs kunt kijken en het mogelijk is om de gordijnen geheel naast het raam te schuiven. De breedtemaat vermenigvuldigt u met een factor. Deze factor is afhankelijk van onder meer de plooi die u kiest, de afstand tussen de plooien, de diepte van de plooi en de dikte van de stof:

  • Enkele plooi: 1,5 tot 2 maal de breedte
  • Dubbele plooi: 2 tot 2,5 maal de breedte
  • Drievoudige plooi: 2,5 tot 3,5 maal de breedte

Hoogte

Meet vanaf de roede of rails strak en recht tot op de hoogte waarop u de gordijnen wilt hebben. Meet altijd zowel links als rechts; vooral oude huizen zijn niet geheel recht. Neem de kortste kant als hoogte maat. Wilt u ze tot op de grond hangen, dan is het aan te raden ze enkele centimeters vrij van de grond te houden. Wilt u ze tot op de vensterbank, dan geldt hetzelfde.


Meten van vouwgordijnen

Bij het meten van vouwgordijnen moet u letten op een punt; wilt u de gordijnen in de dag of op de dag. Dit houd in:

In de dag

In de dag betekent “in de opening”, wat dus de binnenkant van het raamkozijn, of tussen de muren in is. Zie de illustratie hier onder, de pijlen geven aan tot waar het gordijn of jaloezieën hangen. Ze hangen dus niet over de muren of het kozijn heen, maar zijn van dezelfde afmetingen.

Op de dag

Op de dag betekent dat de raamdecoratie over het kozijn of de muren valt, een extra 5 centimeter minimaal is gebruikelijk hiervoor. Zoals u in de illustratie hieronder kunt zien, valt de raamdecoratie compleet over het raam en over het kozijn/muur. Raamdecoratie op de dag wordt vaak gekozen voor op de slaapkamer of bijvoorbeeld het raam in de woonkamer. Op die manier heeft u geen last van overbodig licht tijdens het slapen of een vervelende weerkaatsingen op de televisie.

Afmetingen bepalen in de dag op de dag

De afmetingen van in de dag en op de dag verschillen. Een nauwkeurige meting is van groot belang wanneer u in de dag monteert. U wilt zo min mogelijk lichtinval via de kieren, maar het mag niet tegen het kozijn aanhangen. Gebruik voor opmeten dan ook een metalen rolmaat die liefst in 1x de complete lengte of breedte kan meten. De kieren moeten liefst ongeveer 3 mm breed zijn.

Back to top